Risografie
De mannen en vrouwen van Knust staan wereldwijd bekend als meesters in de stencildruktechniek en de risografie. Als een van de eerste legde het collectief zich begin jaren tachtig toe op deze druktechniek. Het analoge en charmante gevoel van het riso-drukken zit in het type inkt en in de kleine verschuivingen die tijdens het maakproces optreden. Risodrukken zijn nooit perfect. De inkt die wordt gebruikt heeft een basis van sojaolie (tegenwoordig ook rijstolie) en droogt daardoor niet snel. Er kan daarom alleen op ongestreken, ruw papier worden gedrukt waar de inkt in wordt opgezogen. Dit alles draagt bij aan de helder gedrukte kleuren en de oneffenheden die de riso-techniek kenmerken. Musea over de hele wereld hebben werk van Knust aangekocht, waaronder het Victoria & Albert in Londen en het Museum of Modern Art in New York.
Knust aan het werk
35 jaar drukkers en drukwerk in alle soorten en maten: in de kern is dat Knust. Maar Knust is veel meer dan alleen geschiedenis; nog dagelijks rolt er nieuw drukwerk uit hun stencilmachines die staan bij Extrapool, het Nijmeegse podium voor performance en geluidskunst dat is voortgekomen uit Knust. In de tentoonstelling haalt Museum Het Valkhof zowel heden als verleden naar voren: het werk van Knust en Knust aan het werk. Knust richt in het museum een tijdelijke riso-drukkerij in, waar gedurende de tentoonstelling aan verschillende projecten gewerkt wordt. Een daarvan is Other Colors, waarbij geselecteerde kunstenaars van over de hele wereld technisch en artistiek onderzoek doen naar kleur in de stencildruktechniek. Een aantal artists-in-residence die Knust voor de tentoonstelling selecteerde, maken ter plekke nieuw werk, geïnspireerd door de techniek en de vakkennis van de leden van Knust.
Knust-kunst thuis in huis
De formule van Museum Het Valkhof en Knust is uniek: tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers Knust live aan het werk zien. De inkt is te ruiken en het ratelen van de printers te horen. Niet eerder was op deze wijze het maakproces van Knust te volgen. Het is voor bezoekers zelfs mogelijk om de interactie met het kunstenaarscollectief aan te gaan: er is een uitgebreid programma voor jong en oud met onder meer demonstraties van de Knust-leden en workshops waarin bezoekers zelf aan de slag kunnen met riso-printers.
Publicatie Inktvingers
Tijdens de tentoonstelling verschijnt de publicatie Inktvingers, een zorgvuldig gedocumenteerd boek over een uniek Kunstfenomeen van internationale allure. Het bevat een uitgebreide geschiedenis van Knust, een fondslijst van de belangrijkste Knust-uitgaven en vooral ook vele illustraties die een prachtige indruk geven van de ontwikkeling die het stencilwerk van Knust de afgelopen vijfendertig jaar heeft doorgemaakt. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Vantilt.
Sometimes I wonder – Mark Brusse
Gelijktijdig is de tentoonstelling Sometimes I wonder – Mark Brusse te zien. Met Sometimes I wonder brengt Museum Het Valkhof in een groot retrospectief met ruim 150 werken een hommage aan Mark Brusse (Alkmaar, 1937). Brusse is een veelzijdige kunstenaar die dit jaar zijn zestigjarige jubileum viert. Museum Het Valkhof brengt de kunstenaar terug in Nijmegen waar hij de grondslagen van zijn kunstenaarschap legde. Na zestig jaar is Brusse nog altijd ongekend actief en verkent met voortdurende verwondering de grenzeloze kracht van het beeld.
De tentoonstellingen zijn te zien van vrijdag 21 juni tot en met zondag 22 september 2019 in Museum Het Valkhof.