Help de insecten op ‘t Eiland!
Elke dag van 14.00 uur tot 18.00 uur in de Biologentent
Het eiland waar Festival Op ’t Eiland plaatsvindt is pas een paar jaar oud. Dat maakt het een bijzondere plek, ook de meeste planten en dieren zijn er pas net. Helaas hebben de insecten, net als in de rest van Nederland, het ook op het eiland zwaar. Op het stadseiland staat een tent voor kinderen om de insecten een handje te helpen. Iedere middag tussen 14.00 en 18.00 uur is er een bioloog van de Radboud Universiteit aanwezig om allerlei proefjes te doen. Maak bijvoorbeeld zeep van Zeepkruid, zet thee van kamille en maak zaadbommen. Deze activiteit is ontwikkeld door Festival Op ’t Eiland in samenwerking met ecoloog Leon Lamers van de Radboud Universiteit.
Nijmegen aan Zee?: Lezing door ecoloog Leon Lamers. Organisatie: Radboud Universiteit
Zaterdag 13 juli, start om 18.30 en duurt 30 minuten. Locatie: Eilandtheater
Zware regenval, smeltende gletsjers en tsunami’s leiden nu al tot ernstige rampen in verschillende delen van de wereld. De verwachting is dat dit alleen maar erger wordt. Ook in Nederland koppen de kranten dat het verhogen van de dijken niet gaat helpen: de vraag is niet óf Nederland onderloopt, maar wanneer. Zijn we door onze jarenlange strijd tegen het water gemakzuchtig geworden? Hoe ziet de toekomst van Nijmegen er uit? Ecoloog Leon Lamers geeft inzicht in de gevolgen van de huidige waterproblemen.
Vreemdgaan: Lezing door theoloog Liesbeth Jansen. Organisatie: Radboud Reflects
Zondag 14 juli, start om 18.30 uur en duurt 30 minuten. Locatie: Eilandtheater
Waarom gaan mensen vreemd? Theoloog Liesbeth Jansen deelt wat de geschiedenis van vreemdgaan ons vertelt over onze kijk op de liefde. Door de jaren heen werd vreemdgaan gezien als een zonde, als normaal en zelfs als de enige vorm van echte liefde. Tegenwoordig lijkt vreemdgaan een onvermijdelijke bijkomstigheid van een langdurige relatie, door de tegenstrijdige verwachtingen die we van een relatie hebben: avontuur en veiligheid. Kiezen we voor het een, verlangen we naar het ander; en juist dat werkt vreemdgaan in de hand.
Je moreel besef vergroten? Ga bingewatchen!: Lezing door mediawetenschapper Merel van Ommen. Organisatie: Radboud Universiteit
Maandag 15 juli, start om 18.30 uur en duurt 30 minuten. Locatie: Eilandtheater
Populaire dramaseries zoals The Sopranos, House of Cards, Breaking Bad, Narcos of House M.D., draaien steeds vaker om moreel discutabele hoofdpersonages, maar dan zonder een oordeel te vellen. Waar andere series ons laten zien wat ‘goed’ en ‘kwaad’ is, laten deze series dat in het midden. Het zijn als ‘morele laboratoria’ die morele reflectie kunnen stimuleren. Maar geldt dat voor alle kijkers? Kijkt bijvoorbeeld een gedetineerde anders naar The Sopranos dan een politieagent? En kijkt een eerstejaars geneeskundestudent anders naar House M.D. dan een ervaren specialist?
Ongezond eten: je eigen schuld?: Lezing door ethicus Tjidde Tempels. Organisatie: Radboud Reflects
Dinsdag 16 juli, start om 18.30 uur en duurt 30 minuten. Locatie: Eilandtheater
Bibliotheken vol met dieetboeken. Workshops mindful eten. De boodschap is duidelijk: je bent zelf verantwoordelijk voor wat je eet. Maar hoe zit het dan met die onweerstaanbare producten, ijzersterke marketingstrategieën en beeldschone verpakkingen precies op ooghoogte in de supermarkt? Ethicus Tjidde Tempels opent de discussie over de verantwoordelijkheid voor gezonde voeding. Want zijn we wel zo autonoom als we denken bij het maken van gezonde keuzes? Met andere woorden: is ongezond eten alleen je eigen schuld?
Hoe fotografeer je een zwart gat?: Lezing door astrofysicus Jordy Davelaar. Organisatie: Radboud Universiteit
Woensdag 17 juli, start 18.30 uur en duurt 30 minuten. Locatie: Eilandtheater
Afgelopen april toonden sterrenkundigen, waaronder een aantal van de Radboud Universiteit, de eerste foto van de schaduw van een superzwaar zwart gat. Deze foto levert het eerste directe bewijs van het bestaan van deze bizarre objecten in ons universum. De opname is gemaakt met de Event Horizon Telescope (EHT), een wereldwijd netwerk van acht radiotelescopen die samen een virtuele telescoop ter grootte van de aarde vormen. Op ’t Eiland vertelt betrokken onderzoeker Jordy Davelaar hoe het precies gelukt is om een zwart gat te fotograferen, waarom dit een belangrijke doorbraak is voor de wetenschap en wat het ons leert over Einsteins relativiteitstheorie.
Je mind is geen ding : Lezing door filosoof Frank van Caspel. Organisatie: Radboud Reflects
Donderdag 18 juli, start 18.30 uur en duurt 30 minuten. Locatie: Eilandtheater
De vraag “waar zit onze mind?” is een onzinnige vraag volgens filosoof Frank van Caspel. Maar hoe moeten we daar dan wel over nadenken zonder de complexiteit ervan geweld aan te doen? Hij suggereert om een parallel te trekken tussen ‘mind’ en ‘sport’: net zoals we sport zien als een activiteit kunnen we mind zien als het doen van mentale activiteiten. Het idee dat een onstoffelijk iets onze cognitie bevat en in relatie staat tot ons lichaam ligt ten grondslag aan veel paranormale claims over de werking van ons lichaam en invloed daarop van onze mind. Volgens filosoof Frank van Caspel wakkert een gangbare maar verkeerde definitie van mind zulke gedachten aan.
Hoe houden we de zorgkosten beheersbaar?:Lezing door biomedicus Maroeska Rovers. Organisatie: Radboud Universiteit
Vrijdag 19 juli, start om 18.30 en duurt 30 minuten. Locatie: Eilandtheater
Onze medische zorg kan steeds meer, maar wordt daardoor ook steeds duurder. Hoe houden we nieuwe technologie om het leven van de mens te verbeteren betaalbaar? En zijn al die nieuwe technologieën wel nuttig? Volgens biomedicus Maroeska Rovers kan zorg betaalbaar blijven door met alle belanghebbenden, van patiënt tot universitair ziekenhuis, kritisch te kijken naar medische innovaties voordat ze op de markt verschijnen.