De Nijmeegse tijdcapsule is gevuld en klaar voor de reis naar de toekomst VIDEO

Van onze redactie
11 maart 2014
Tien voorwerpen die het Nijmegen van nu typeren, worden ingemetseld in een pijler van de Verlengde Waalbrug. Afgelopen maand hebben bewoners van Nijmegen en een vakjury voorwerpen gekozen die in een tijdcapsule naar de toekomst worden gezonden. Vanmiddag presenteerde wethouder Jan van der Meer samen met een vakjury de voorwerpen.

Afgelopen maand hebben bewoners van Nijmegen en een vakjury voorwerpen gekozen die in een tijdcapsule naar de toekomst worden gezonden.

Publiekskeuze

De publiekskeuze heeft met 300 stemmen via internet vijf voorwerpen opgeleverd: de Vierdaagse vlag, een door alle spelers gesigneerd shirt van NEC, de Stads en Wijkmonitor 2014, het Nijmeegse woorden van het dialect van Wim Janssen en een op canvas geprinte skyline van Nijmegen.

Vakjury

Daarnaast heeft een vakjury vijf voorwerpen gekozen. Dat zijn geworden: een 3D uitvoering van de Donjon, de wetenschappelijke agenda van de maand maart van het RadboudUMC, 2 stukjes steenkool en een chip van NXP (deze tellen samen voor 1) , het boekje ‘Het plan, ruimte voor de Waal’ uit februari 2011 en een exemplaar van De Gelderlander van vandaag. De jury bestond uit voorzitter Jan van der Meer (wethouder Gemeente Nijmegen), Dolly Verhoeven (bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Radboud Universiteit), Esther Jansen Van Doorn (voorzitter Wijkraad Lent), Stefan Burki (student bouwkunde ROC Nijmegen), Rob Jaspers (journalist De Gelderlander en Nijmegenaar van het Jaar 2014).

En tot slot krijgen 2 winnende tekeningen uit de kinderprijsvraag (met 125 inzendingen) een plek in de capsule. De tekeningen van de 10-jarige Juultje van Raaij uit Nijmegen en de 11-jarige Tim Peters uit Lent werden tot beste verkozen en de kinderen wonnen hiermee een vaartocht op de Pannenkoekenboot.

De capsule wordt ingemetseld in een pijler van de Verlengde Waalbrug die in aanbouw is. Rijkswaterstaat zal de nieuwe brug en daarmee ook de tijdcapsule gaan beheren.

Vooral rondom de Waal verandert Nijmegen in onze tijd op bijzondere wijze: de nieuwe stadsbrug De Oversteek, het nieuwe stadsdeel Waalsprong  en de dijkverlegging bij Lent in het kader van het landelijke programma ‘Ruimte voor de Rivier’. De voorwerpen in de tijdcapsule geven een beeld van de tijd en de stad waarin deze historische projecten zijn uitgevoerd.


Dit bericht delen:

Advertenties