Donderdag valt beslissing over toekomst Berendonck

Van onze redactie
11 maart 2014
De gemeenteraad van Wijchen beslist donderdag over het bestemmingsplan Thermen Berendonck.
Voorafgaand aan het besluit wordt aan burgemeester Verheijen, als voorzitter van de raad, de petitie ‘Hou de Berendonck toegankelijk en groen!’ met meer dan 3000 handtekeningen aangeboden. De GNMF (Gelderse Natuur en Milieu Federatie) heeft namens een brede coalitie een laatste noodoproep verstuurd aan alle raadsleden van de gemeente Wijchen.

De tekst van de petitie luidt als volgt:

“Het recreatieschap RGV wil een aantal grote projecten realiseren op de Berendonck. Ik maak bezwaar tegen de grote hoeveelheid nieuwe bebouwing, die ten koste gaat van de toegankelijkheid, de rust en de natuur(beleving). De (bouw)plannen zijn slecht onderbouwd: door de krappe markt dreigen leegstand óf juist verdere uitbreidingen om te kunnen renderen!
 
Ik verzoek de gemeente Wijchen het nieuwe bestemmingsplan aan te passen door:
-De mogelijkheid voor een nieuw wellness centrum en daarbij behorend parkeerterrein en ontsluitingsweg aan de oostzijde van het gebied te schrappen;
-De toegestane bebouwing zoveel mogelijk te concentreren aan de noord- en noordwest zijde;
-Een goed (lange termijn-)beheerplan op te nemen voor het groen, het strand en de openbare voorzieningen.


Zoals u kunt lezen, is deze petitie in eerste instantie opgesteld voor het ontwerpbestemmingsplan Berendonck, dat in oktober 2013 is teruggetrokken. Omdat de drie verzoeken echter onverkort ook gelden voor het plan Thermen Berendonck, is de petitie daarna voortgezet. Meer dan 3000 mensen hebben de petitie ‘hou de Berendonck toegankelijk en groen!’ onderschreven: voornamelijk op internet, maar via spontane acties ook op uitgeprinte petities. We hopen dat u bij uw besluit de mening van deze mensen serieus laat meewegen.

Maak van de Berendonck geen hamerstuk

We willen u nog éénmaal oproepen meer tijd te nemen voor u beslist over het bestemmingsplan Thermen Berendonck. Een plan dat zoveel weerstand en emotie oproept, vergt goed onderzoek en zorgvuldige afweging. Het tegendeel is tot nu toe gebeurd. Het College van B&W heeft heel veel tijd genomen, maar heeft die níet benut om serieus op de ingebrachte zienswijzen te reageren:

Het ‘Ladder voor duurzame verstedelijking’-rapport wordt ingezet om aan te tonen dat er markt is voor én een nieuw thermencomplex én de bestaande wellnessbedrijven in de regio. Sanadome en de hotels worden buiten beschouwing gelaten. Wanneer dat rapport vervolgens wordt weerlegd, geldt ineens het mantra van ‘vrije marktwerking’. De principiële vraag - is een zo groot thermencomplex in deze regio verstandig? - is niet afdoende beantwoord.

Ook de locatiekeuze is niet goed verantwoord. Daar wordt makkelijk overheen gestapt. Een deel van de bezwaren wordt gebagatelliseerd. En voor zover dat niet lukt “lossen we dat straks wel op”, als het besluit al is genomen. Het betreft zaken als het autoverkeer over de cultuurhistorisch fraaie Oude Teersdijk, het enorme ruimtebeslag van het parkeerterrein, het ‘rondje om de plas’, de plek van het naturistenstrand, de inpassing van een 19 meter hoog gebouw, het lopende bezwaar tegen de ontheffing Flora- en faunawet en de natuurcompensatie.

Naar onze mening dreigt voor niets een prachtig gebied opgeofferd te worden, ook ten koste van gezonde familiebedrijven. U kunt daar anders over denken, en het is aan u te besluiten. We begrijpen de wens om daar niet langer mee te wachten, maar een eenvoudig meerderheidsbesluit nu kán niet evenwichtig zijn. Het mist ook voldoende maatschappelijk draagvlak en zal tot onbegrip leiden bij veel burgers. Zo’n besluit zal waarschijnlijk geen  tijdwinst opleveren, want er volgen zeker juridische procedures, die anders wellicht te vermijden”


Dit bericht delen:

Advertenties