Eerste Kamers met Kansen huis Nijmegen van start

Van onze redactie
12 maart 2014
Het eerste Kamers met Kansen huis in Nijmegen is een feit. Het pand waarin studenten van ROC Nijmegen met begeleiding wonen is met de komst van de vijfde en laatste huisgenoot compleet bewoond. De initiatiefnemers Hanneke Berben (ROC Nijmegen), Esther Lamers (Standvast Wonen) en Bert Frings (wethouder Zorg & Welzijn) bezoeken de bewoners vandaag met een ‘huiscadeau’.

Doelgroep

Het Kamers met Kansen-project in Nijmegen biedt jongeren tussen 18 en 23 jaar, die door een instabiele thuissituatie niet in staat zijn hun mbo-opleiding te voltooien, woonruimte en coaching. De jongeren kunnen zich in anderhalf jaar voorbereiden op een zelfstandig bestaan, met als eindresultaat een mbo-diploma op zak of een baan. De jongeren staan ingeschreven bij ROC Nijmegen en zijn nog niet in het bezit van een startkwalificatie. Kamers met Kansen is een manier om schooluitval voor bepaalde jongeren tegen te gaan.

Aanpak

Bij Kamers met Kansen krijgen deelnemende jongeren intensieve begeleiding van een vrijwillige coach die hen stimuleert naar school te gaan en/of een baan zoeken, hen leert koken, om te gaan met geld en een dagritme op te bouwen. De jongeren tekenen zowel een huurcontract als een begeleidingsovereenkomst.

Binnen Kamers met Kansen realiseren de jongeren na gemiddeld een jaar tot maximaal 1,5 jaar hun persoonlijke doelen uit het coachingstraject. Daarnaast is het doel is om zelfredzaam en weerbaar te zijn en in staat te zijn om geheel zelfstandig te wonen, zonder verdere ondersteuning.
Voor de periode van 1 jaar met een uitstroomtijd van een half jaar kunnen de jongeren, onder bepaalde voorwaarden, voor € 250,00 incl. een kamer huren. Het is de bedoeling dat ze daarna doorstromen naar de reguliere woningmarkt.

Eerste van drie Kamers met Kansen

Woningcorporatie Standvast Wonen stelt de komende drie jaar drie panden beschikbaar voor Kamers met Kansen en pleegt onder andere onderhoud daaraan. Dat betekent dat de komende jaren tussen de 20 en 30 jongeren uit Nijmegen een ‘veilige plek met een kans’ vinden.

Mede mogelijk gemaakt door

Kamers met Kansen in Nijmegen is mede tot stand gekomen door financiële bijdragen en personele inzet van Standvast Wonen, ROC Nijmegen, gemeente Nijmegen, provincie Gelderland, stadsregio Nijmegen en het Oranje Fonds. Dit fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving.


Dit bericht delen:

Advertenties