Het gedeelte van de Burchtstraat waar het Gebroeders van Lymborch Huis is gevestigd, was voor de gelegenheid middeleeuws aangekleed met kraampjes waar ambachten werden uitgebeeld, een schavot was geplaatst en een troubadour met luit rondliep die met Franse chansons het geheel muzikaal opfleurde.
Gedenkwaardig moment
De burgemeester sprak van een gedenkwaardig moment en een mooie cultuuraanwinst voor de stad Nijmegen. Vorig jaar al de naamsverandering van Van Limburg naar Van Lymborch en dit jaar de opening van het pand waar het ooit allemaal begon voor de Gebroeders van Lymborch. ‘Benieuwd of we deze opeenvolgende bijzonderheden volgend jaar weer kunnen evenaren’, lachte de burgemeester. Het werk van de gebroeders wordt tot de absolute hoogtepunten in de middeleeuwse kunst gerekend.
Belangrijke schakel
Het Gebroeders van Lymborch Huis vestigt zich aan de Burchtstraat 63, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak leerden. Het Gebroeders van Lymborch Huis zal een van de toegangspoorten naar het Valkhofkwartier worden en een belangrijke schakel tussen de Stevenkerk en Grote Markt en het Valkhof, op deze oudste stadsstraat van Nederland. De Burchtstraat was immers de hoofdstraat van de stad. De oost-west verbinding liep van Burchtpoort tot Hezelpoort en heeft zijn oorsprong in de Romeinse tijd toen het de castra, een Romeins legerkamp, op de Hunnerberg verbond met Ulpia Noviomagus in Nijmegen-West.
Schilderwedstrijd van de Gebroeders van Lymborch
Verder maakte de burgemeester de winnaars bekend van de schilderwedstrijd die aan de opening vooraf ging. De publieksprijs ging naar Michiel Wolbrink met het werk ‘Ik hou er van’ en de vakjuryprijs was voor het werk 'Thuis Bij de Hertog van Berry' van Jos van Riswick. De werken zijn nog te bewonderen in de Sint Nicolaaskapel.
Informatie
Meer informatie over het Gebroeders van Lymborch Huis en het leven en werk van de familie Maelwael – van Lymborch is te vinden op de website van de Gebroeders van Lymborch.