Movement On The Ground
Op Lesbos zijn drie kampen die qua omstandigheden zeer uiteenlopen. Zo is er een kamp Kara Tepe met containerwoningen met alleen bedden maar wel elektriciteit en waar redelijk wat wordt georganiseerd voor de vluchtelingen. Kamp Moria is een oude legerbasis met barakken waar 3000 vluchtelingen in kunnen maar dat wordt bewoond door 4500 mensen. Doordat het kamp overvol raakte, zijn mensen vanuit kamp Moria een nieuw tentenkamp gestart tussen de olijfgaarden. ‘In dat nieuwe kamp heerste enkel anarchie. Wanneer het leger de mensen voedsel kwam brengen ontstonden er telkens vechtpartijen’, vertelt Paul. ‘De organisatie Movement On The Ground van Johnny de Mol, waar ik werkzaam voor ben, heeft toen ingegrepen en meer structuur aangebracht bij het leveren van de voedselpakketten en hierdoor vonden minder ongeregeldheden plaats. Vervolgens heeft de organisatie het zelfgemaakte kamp weggehaald en een nieuw degelijk tentenkamp neergezet.’
Van kamp naar kamp
De vluchtelingen op Lesbos zitten soms een jaar te wachten op het eiland om verschillende stempels te krijgen om het eiland af te gaan naar het vaste land. Vervolgens komen zij in Athene in een nieuw kamp aan. Vanuit daar mogen zij, na het verkrijgen van een visum, in Griekenland gaan wonen en werken. ‘Wanneer een vluchteling het kamp wordt uitgezet en geen werk vindt, is er geen eten, geen onderdak en staan ze dus letterlijk op straat. Op die manier belanden deze mensen van de regen in de drup’, vertelt Paul.
Boxen voor droge schone kleding
Ondanks dat er voor de vluchtelingen op het eiland veel is geregeld en veel goed gaat, is het Paul opgevallen dat er een ding is dat niet zo goed is geregeld. Het gaat om de opslag van gedoneerde kleding voor de vluchtelingen. De kleding ligt vaak in kartonnen dozen in een oude kippenschuur of in een stoffige werkplaats waar duiven de boel onder poepen en waar wind, stof, vocht en ratten vrij spel hebben. Hierdoor is een deel van de kleding onbruikbaar geworden. Paul: ‘Toen ik dit zag besloot ik bij terugkomst in Nederland wat te doen. Ik wil proberen een paar duizend plastic boxen met deksel te regelen zodat de kleding schoon, droog en stofvrij opgeslagen kan worden.’ De organisatie Keter van Curver Benelux wil graag meewerken aan de actie van Paul en wil de boxen leveren en verzenden tegen de kostprijs van vijf euro.
Oproep
Inmiddels heeft Paul door het delen van zijn oproep op Facebook al 5200 euro opgehaald. ‘Velen hebben een bijdrage geleverd en daar ben ik heel dankbaar voor. Echter heb ik minstens 10.000 euro nodig om mijn plan in zijn geheel te kunnen uitvoeren’, zegt Paul. Via een filmpje op YouTube, de media en onder andere wijkkranten, hoopt Paul nog meer bekendheid aan zijn actie te kunnen geven. ‘Veel mensen vinden het een goede actie en zijn bereid te geven ondanks dat er al veel crowdfundingsacties in omloop zijn. Toch hoop ik dat mensen de actie blijven steunen en de vluchtelingen op Lesbos niet worden vergeten.’
Donaties
Om het bedrag van 10.000 euro te kunnen halen, zijn nog heel wat donaties nodig. Middels een betaalverzoek op de Facebookpagina van Paul Van Der Heijden kunnen mensen een bijdrage leveren voor het doneren van de boxen. De actie loopt door tot het beoogde bedrag van 10.000 euro is gehaald.