De stad Albany zette zich in voor de door oorlogsgeweld getroffen bevolking van Nijmegen. In juli 1947 brachten schepen 300 ton humanitaire hulpgoederen naar Nijmegen. Burgemeester Hustinx nam de goederen in ontvangst. Generaal Gavin, commandant van de Amerikaanse 82nd Airborne Divisie, die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Nijmegen, had hierbij het voortouw genomen. Op 25 maart 1947 werd Gavin benoemd tot ereburger van Nijmegen.
Tulpen
Om de bevolking te bedanken voor hun hulp stuurde koningin Wilhelmina uit naam van alle Nederlanders 2000 tulpenbollen naar Albany. In 1949 ontstond naar aanleiding daarvan het ‘Tulip Festival’ in Albany. Ook in Nijmegen heeft de stichting FAN de oranje tulp als herkenningsteken in haar logo opgenomen. In het voorjaar 2020 zal op de rotonde voor de plaquette een oranje tulpenbed gaan bloeien. Dit is een initiatief in samenwerking met Wijkplan Nijmegen.
Pen-Pals
Een aantal Nijmeegse scholen, waaronder OBS De Oversteek, Kandinsky College en Mondial College, heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming van de plaquette en geassisteerd bij ander projecten, in het bijzonder het project ‘Pen-Pals Nijmegen-Albany for Freedom’. In dit trans-Atlantisch project wordt het belang van humaniteit en vriendschap in wederopbouw na oorlog benadrukt, evenals bewustwording en besef dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Scholieren uit Nijmegen en Albany hebben deze doelstellingen uitgewerkt in een aantal concrete producten en uitwisselingsmomenten. De educatieve reis met Nijmeegse scholieren naar Albany in oktober 2019 is de start van het uitwisselingstraject, dat in 2020 en daarna een vervolg zal hebben.
Film
Op de website van Stichting FAN staat veel informatie over de stichting en haar activiteiten, evenals een korte film uit 1947 met daarin originele beelden van de aankomst van de eerste hulpgoederen uit Albany op de Waalkade in Nijmegen.
Op onze Facebookpagina vind je een uitgebreid fotoverslag.