Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
16 maart 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag is het de Koolemans Beynenstraat.

De oude foto uit 1955 laat het badhuis aan de Koolemans Beynenstraat zien. Het badhuis is in 1928 in gebruik genomen. In die tijd werden de nieuwe volkswijken in Nijmegen gebouwd. De woningen beschikten niet over een badkamer of douche zodat de bevolking aangewezen was op het badhuis. Zo waren er badhuizen in elke volkswijk.

Een stortbad kostte 15 cent en een kuipbad 30 cent. Voor dat bedrag kreeg je een stukje zeep en een handdoek en kon je plaatsnemen in de wachtkamer. Mannen links en de vrouwen rechts, zoals dat hoorde in die tijd. Zelfs de fietsenstalling was gescheiden. Inmiddels zijn de woningen voorzien van een eigen badgelegenheid en daardoor kon het badhuis in 1985 gesloten worden. Tegenwoordig is het badhuis een theater en thuisbasis van Toneelgroep Kwatta. De verkiezingsplakkaten, te zien op de oude foto voor het badhuis, hebben te maken met de vervroegde verkiezing in 1955 na de val van de derde kabinet Drees.

OPROEP
 
Onze redactie is op zoek naar oude foto's van Nijmegen. Deze willen we graag ontvangen met jaartal, straatnaam en eventuele info. Mail deze naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl  Uiteraard wordt uw naam vermeld bij plaatsing.




Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen


Verslaggeving: Willem Spang


Dit bericht delen:

Advertenties