Zilveren Waalbrugspeld voor Peter van Riel
Van onze redactie
8 november 2019
Peter van Riel ontving vandaag de Zilveren Waalbrugspeld voor zijn activiteiten met betrekking tot Indisch Nijmegen: Stichting Arisan Indonesië, stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen en omgeving, stichting Pelita, comité Indië herdenking en beroepsmatig: Maasland uitgeverij. Burgemeester Bruls reikte de speld aan hem uit bij de Indische eettafel in Grand Café De Borger in het OBG in de Professor Cornelissenstraat.
De heer Van Riel (62) startte na zijn studie antropologie begin jaren ‘90 met zijn echtgenote de conversatiegroep Bahasa Indonesia. Op de oproep in de toenmalige Zondagskrant reageerden ruim 60 personen. Deze conversatiegroepen waren de start van vele initiatieven die resulteerden in bijeenkomsten zoals lezingen, muziekbijeenkomsten, kunst en eten. Veel deelnemers hieraan werden vrijwilligers bij deze activiteiten. De Indonesische lessen bij de Volksuniversiteit waren eveneens een initiatief van de heer Van Riel.
Indo Film Café
‘Bandoeng aan de Waal’ is een term die door de heer Van Riel bedacht is, vroeger was er in Nijmegen een grote koloniale kazerne van het Indische leger. Hij ondersteunde mevrouw Hooghoff, die een boek over Bandoeng aan de Waal schreef, met het zoeken naar Nijmegenaren die Indisch of Indisch betrokken zijn voor interviews. Het Indo Film Café werd rond de eeuwwisseling mede opgericht door de heer Van Riel en nog steeds wordt in dit café maandelijks een film vertoond in LUX.
Stichting Pelita
Als maatschappelijk werker bij de stichting Pelita organiseert hij samen met enkele vrijwilligers ontmoetingsbijeenkomsten op zondag in Nijmeegse wijkcentra. Deze Masoek Sadja’s worden druk bezocht en inmiddels zijn dit bijeenkomsten met de Indische maaltijd, presentaties/lezingen door bekende Nederlandse-Indische schrijvers. Het contact en bezoek van de tweede en derde generatie is hier heel belangrijk bij. De innige band met de doelgroep, Indische oorlogsgetroffenen uit de Bersiap-periode en Japanse interneringskampen, is nog steeds aanwezig.
Schrijversactiviteiten
Door de schrijversactiviteiten van de heer Van Riel voor het blad Archipel werd hij al snel hoofdredacteur en later uitgever bij Maasland in Oss. Als Azië-magazine werd het uitgebreid naar Zuid-Oost Azië waar nog steeds vele Indische auteurs aan verbonden zijn. Vele auteurs heeft hij al weten te strikken als spreker tijdens de de Pion-herdenking, de jaarlijkse herdenking op 14 augustus van het einde van de oorlog in Azië. Deze startte in 2006 bij de herdenkingsplaquette op de Gedeputeerdenplaats bij het stadhuis en inmiddels vindt de bijeenkomst voorafgaande aan de kranslegging bij de plaquette in de raadzaal plaats.
Van Riel is één van de personen die enthousiast meegeholpen en meegedacht heeft bij het voorstel voor straatnamen van Indische en Molukse Nijmegenaren in de nieuwe wijk Batavia bij de Waal.
Dit bericht delen: