De meeste mensen kunnen ongeveer zeven willekeurige getallen op korte termijn onthouden. Geheugenkampioenen komen echter makkelijk tot 100 getallen. Het wereldrecord ligt zelfs op het onthouden van 501 getallen binnen 5 minuten. Geheugenkampioenen hebben echter geen uitzonderlijk superbrein. Hun geheim ligt in het gebruik van geheugentrucs, zogenaamde mnemonische technieken.
Gedachten combineren
Mnemonische technieken bestaan al sinds de oudheid. Een van deze technieken is de plaatsmethode. Hierbij koppel je een reeks willekeurige informatie aan een visuele route, bijvoorbeeld plaatsen langs de weg van huis naar het werk. Deze methode gebruikt het feit dat mensen visuele informatie beter onthouden dan abstracte informatie. Willekeurige getallen zijn ook goed te onthouden met de fonetische methode. Hierbij krijgt elk nummer een klank. Een reeks getallen kun je op deze manier onthouden als één woord. Door het combineren van deze en andere mnemonische technieken leveren geheugenkampioenen hun super prestaties.
Drempel te hoog
Dat mnemonische methoden niet algemeen gebruikt worden, ligt vooral aan de moeite die het kost de methoden onder de knie te krijgen. Martin Dresler wil onderzoeken of een trainingsprogramma met behulp van Google Glass deze drempel kan verlagen. Hij gaat hiervoor software maken voor verschillende mnemonische technieken. Hij zal ook hersenmetingen doen met functionele MRI om inzicht te krijgen in de neurologische effecten van de Google-training ten opzichte van een traditionele training. Dresler wordt in het onderzoek bijgestaan door promovendus Boris Konrad, zelf een top-tien geheugenkampioen. Ook de wereldkampioen en de nummer 2 op de wereldranglijst hebben hun medewerking aan het onderzoek toegezegd.