Inwoners Lent zijn verkeersoverlast Prins Mauritssingel zat

Rachel Henst
8 december 2019
Automobilisten die met hoge snelheid langs de huizen racen, sluipverkeer en files vlak voor de Waalbrug: de Prins Mauritssingel in Lent is een kwelling voor aanwonenden. Ze eisen maatregelen van de gemeente Nijmegen tegen de verkeersoverlast en sluiten ludieke acties niet uit.

Onlangs zijn aanwonenden de actie ‘Rem voor Lent’ gestart. Staduitwaarts hebben de bewoners last van verkeer dat veel te hard rijdt. Op de stadsweg mag 50 kilometer per uur worden gereden, maar de snelheid ligt veel hoger. Bij een recente radarcontrole bij Thermion heeft de politie veel bekeuringen en een aantal invorderingen van het rijbewijs uitgedeeld. ‘Dat wil zeggen dat het hier prijsschieten is en dat geeft aan dat de zorgen van omwonenden zeer terecht zijn’, aldus de Wijkraad Lent.

Flitspaal staduitwaarts

De Wijkraad Lent pleit voor het plaatsen van een flitspaal staduitwaarts om de snelheid uit de Prins Mauritssingel te halen. De snelheid zorgt voor onveilige situaties. Op de kruising van de Prins Mauritssingel met de Vrouwe Udasingel zijn al meerdere ongelukken gebeurd waarvan één met dodelijke afloop. Het plaatsen van een flitspaal lost echter niet alle problemen op. Sommige aanwonenden denken juist dat die flitspaal zorgt voor meer uitstoot door optrekkend en afremmend verkeer.

Slechte luchtkwaliteit

De bewoners die dicht bij de Waalbrug wonen ervaren weer andere problemen. Paul Vosbeek woont aan de Griftdijk-Zuid en kijkt uit op de Prins Mauritssingel. Hij maakt zich zorgen over de luchtkwaliteit. ‘Grote files en het langzaam rijdende verkeer hier voor mijn deur leveren veel uitstoot op. De luchtkwaliteit ligt ver boven de toegestane norm. Je ruikt de uitlaatgassen zodra je buitenkomt’, zegt Paul.

Fijnstof, stikstofdioxide en koolstofdioxide zorgen ervoor dat de Prins Mauritssingel al jaren roodgekleurd in de gezondheidsstatistieken staat. Recent onderzoek van de gemeente Nijmegen toont een roodgekleurde verkeersader dwars door de wijk. De hoeveelheid fijnstof kan alleen omlaag als er met een meer constante en lagere snelheid wordt gereden. Het is tijd om in actie te komen, vindt Paul. ‘Als de gemeente niks doet dan moeten we nog meer van ons laten horen en misschien ludieke acties opzetten.’

Sluipverkeer

De bewoners aan de Griftdijk-Zuid zien dat hun straat ook steeds onveiliger wordt. Door de werkzaamheden aan de Waalbrug gaat er dagelijks sluipverkeer door de straat om de file te omzeilen. ‘Je kunt bij wijze van spreken niet meer de weg op vanuit je eigen huis. Onze weg is ook een fietspad en dan heb je van die malloten die met 60 kilometer per uur de straat doorrijden. Het is levensgevaarlijk, zeker als ik met mijn jonge kinderen naar school fiets’, vertelt Paul.

Handtekeningenactie

Aanwonenden van de Prins Mauritssingel zijn samen met de SP een handtekeningenactie tegen de verkeersoverlast gestart. ‘In januari willen we deze handtekeningen gaan aanbieden in de gemeenteraad om een oplossing voor elkaar te krijgen’, zegt Marij Feddema van de SP. Volgens Feddema is het belangrijk dat de actie uit de bewoners zelf komt. ‘Onze rol is ondersteunend. Hoe meer mensen zich bij de actie aansluiten, hoe groter de kans van slagen.’


Dit bericht delen:

Advertenties