Gezond gedrag stimuleren is delicaat en moeilijk. Met digitale gesprekspartners zoals chatbots kan hier een belangrijke bijdrage worden geleverd. Het ‘Look Who’s Talking’-project ontwikkelt en test de komende jaren een nieuwe generatie chatbots die langdurige motiverende interacties kunnen aangaan. Deze 'gesprekken' ondersteunen bij thema’s als stoppen met roken en veilig vrijen.
Toolkit
‘We starten met de ontwikkeling van twee motiverende chatbots gericht op gezondheid. Daarbij gaat het niet om korte, eenmalige gesprekken, maar chatbots die over langere tijd een band opbouwen met gebruikers om zo een grotere impact te hebben’, aldus Tibor Bosse. ‘Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een chatbot die veilige seks stimuleert en bespreekbaar maakt, en daarvoor gesprekken kan voeren met beide sekspartners tegelijk. Het uiteindelijke doel is om een toolkit te bouwen die op het einde van het project ook beschikbaar is voor anderen, waarmee organisaties eventueel hun eigen chatbots kunnen ontwikkelen voor andere doelen.’
Binnen dit project werken onderzoekers van drie universiteiten samen. Naast Pim Haselager en Tibor Bosse van de Radboud Universiteit zijn ook de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Amsterdam betrokken. Zij werken samen met twee maatschappelijke partners, SOA AIDS Nederland en het Trimbos Instituut, om de chatbots op termijn ook in de praktijk in te kunnen zetten. In totaal is 750.000 euro toegekend.
Bekijk ook deze korte video waarin Pim Haselager en Tibor Bosse Radboud AI toelichten.
Radboud AI
Op de Radboud Universiteit wordt al meer dan dertig jaar onderzoek naar kunstmatige intelligentie gedaan. Het onderzoek staat internationaal hoog aangeschreven, en onderscheidt zich door AI aan de menselijke maat te toetsen. Datawetenschappers, sociologen, medici en tal van andere onderzoekers werken samen om kunstmatige intelligentie door te ontwikkelen. Het nieuwe onderzoek sluit naadloos op Radboud AI aan door te onderzoeken hoe we met kunstmatige intelligentie belangrijke sociale thema’s kunnen aanpakken.
NWO financiert het project als onderdeel van de Open Competitie voor Digitalisering. In totaal dienden 87 teams een aanvraag in. Daarvan zijn er nu negen gehonoreerd. De projecten hebben een omvang van tussen de 275.000 en 750.000 euro en een looptijd van maximaal vijf jaar. Met de onderzoeken wil NWO de samenwerking tussen sociale en geesteswetenschappers uit verschillende disciplines bevorderen om urgente en complexe maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.