In Nederland hebben kinderen en jongeren het recht om naar school te gaan en onderwijs te volgen zodat zij zich kunnen ontwikkelen en kunnen bouwen aan een goede toekomst. Na het volgen van een opleiding en met een diploma op zak, zijn er nu eenmaal veel betere kansen op een goede en leuke baan.
Het is niet alleen een recht om naar school te gaan maar ook een plicht. Alle kinderen zijn verplicht om, vanaf de eerste schooldag in de maand na hun vijfde verjaardag, naar school te gaan. De volledige leerplicht duurt tot en met het zestiende jaar. Iedere gemeente heeft leerplichtambtenaren in dienst die controleren of alle leerplichtige leerlingen bij een school staan ingeschreven en of de leerlingen ook daadwerkelijk naar school gaan.
Dit jaar is het de tiende keer dat gezamenlijk wordt stilgestaan bij het belang van het onderwijs en was de actie tijdens de dag van de leerplicht gericht op ‘Op tijd komen’.
Medewerkers van bureau leerplichtzaken deelden een pluim uit aan leerlingen (en hun ouders) die op tijd op school waren. Ze deden dat bij de basisscholen de Muze, de Klokkenberg en de Sterredans. Op de middelbare school het Montessoricollege in Groesbeek werd ook een “op tijd kom-actie” gehouden.
Te laat komen kan iets zeggen over het gedrag van een kind en/of ouder(s). Het stoort de les waardoor een hele klas last heeft van het te laat komen van een leerling. Als het vaak voorkomt, kan dit aanzienlijke lestijd schelen. Daarnaast is op tijd komen ook één van de eigenschappen die nodig zijn bij werk en die positief of negatief kunnen helpen tijdens stages of banen.
Te laat komen kan daarnaast een signaal zijn. Als kinderen en/of ouder(s) regelmatig niet lukt om op tijd te komen, dan kan dit een signaal zijn voor kindgerelateerde of gezinsproblematiek. Ook om deze reden wordt hier aandacht aan besteedt.