Op dit moment bieden inwoners van de regio Nijmegen gezamenlijk bijvoorbeeld al 36.000.000 kilo gft-afval per jaar aan. Dit is goed, maar het kan natuurlijk beter. De gemeenten, ARN en Dar willen dan ook benadrukken hoe belangrijk het is dat de inwoners vooral hun keukenafval nog beter scheiden. Het keukenafval belandt nog vaak in het restafval en dat is jammer, want keukenafval is een belangrijke bron voor de productie van compost en biogas.
Compost en biogas
Van gft-afval wordt al een geruime tijd compost gemaakt, maar ARN produceert sinds 2012 naast compost ook biogas. ARN werkt het biogas op tot brandstof (groen gas) en zuiver koolzuurgas. Koolzuurgas wordt benut als meststof in de glastuinbouw.
Bussen in de regio rijden op groen gas
Gebruik van het groen gas levert belangrijke milieuwinst op, want deze wordt in opdracht van de samenwerkende gemeenten uit de regio Arnhem - Nijmegen als brandstof gebruikt voor het streekvervoer. Dat betekent dat bewoners in de regio, in de bus rijden op hun eigen gft-afval. Een unieke situatie, die ervoor pleit om zoveel mogelijk gft-afval gescheiden aan te bieden.
Afhalen Nijmegen, zaterdag 22 maart tussen 10.00 en 16.00 uur:
Gemeentewerf Nijmegen, Nieuwe Dukenburgseweg 21, Nijmegen.
DAR, Kanaalstraat 401, Nijmegen.
GAMMA Energieweg, Energieweg 22-24, Nijmegen.
GAMMA Dukenburg, Nieuwe Dukenburgseweg 11, Nijmegen.
PRAXIS, Rosenburgweg 108, Nijmegen.
Bijzonderheden: zakken 40 liter.