Het is weer een spannende tijd voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool. Voor 1 februari krijgen zij van hun school een advies voor het middelbaar onderwijs. Vanaf dat moment kan de zoektocht naar een passende middelbare school beginnen. Het advies van de basisschool wordt in april/mei gevolgd door een eindtoets. Vaak is dit de bekende CITO-toets, maar ook andere toetsen zijn mogelijk. Na deze eindtoets kan nog een eventuele bijstelling van het advies volgen.
Gezamenlijke activiteiten
Om leerlingen en hun ouders te helpen bij deze belangrijke keuze organiseren de scholen voor middelbaar onderwijs een aantal gezamenlijke activiteiten. Alle scholen uit onder uit o.a.de gemeenten Nijmegen, Wijchen, Molenhoek en Berg en Dal zijn aangesloten bij het `Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen`. In dit samenwerkingsverband zijn er gezamenlijke afspraken gemaakt over voorlichtsactiviteiten en aanmeldprocedure. Deze voorlichtingsactiviteiten worden vervolgens gemonitord door de `stuurgroep POVO` - primair onderwijs, voortgezet onderwijs.
Volgens Marcel Janssen, rector van de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen hebben deze afspraken hun nut meer dan bewezen: `Zij voorkomen een absolute chaos en wildgroei in de onderlinge concurrentie. Door een uniforme aanmeldprocedure en het stroomlijnen van voorlichtsactiviteiten weten leerlingen en ouders waar zij aan toe zijn. Ook scholen voor middelbaar onderwijs weten in de strijd om de leerling wat wel en niet kan. Scholen houden zich in het algemeen keurig aan de gemaakte afspraken. Nijmegen is voor heel wat regio`s in het land het voorbeeld hoe het overal zou moeten. Het gaat immers over het belang van de leerling die er bij gebaat is dat die een goed overwogen keuze kan maken voor de school die het beste bij hem of haar past.`
Het samenwerkingsverband zet via de `Schoolkeuzehulp` alle relevante informatie voor ouders en leerlingen bij elkaar. Scholen voor VMBO hebben in november leerlingen uit deze doelgroep via de basisschool op hun eigen locatie uitgenodigd. Op de avondmarkten in januari presenteren scholen zich d.m.v. een stand. Leerlingen en ouders kunnen aan de aanwezige docenten vragen stellen en voorlichtingsbrochures krijgen. In 2 rondes van 3 kwartier geven de scholen daarna afzonderlijk voorlichting in een eigen lokaal. Er zijn nogal wat ouders die met hun kinderen twee of meerdere van deze avonden bezoeken om een compleet beeld te krijgen. Daarom worden de scholenmarkten ook druk bezocht door ouders met kinderen uit groep 7. In de week van 12 t/m 19 februari zijn er open middagen of avonden van de afzonderlijke scholen. Op zaterdag 15 februari organiseren alle VO-scholen dan hun Open Dag.
Vanaf maandag 12 tot en met vrijdag 28 februari kunnen leerlingen zich dan bij de school van hun keuze aanmelden. Uiterlijk 10 april ontvangen de ouders dan bericht of hun kind geplaatst is.
U kunt onderstaande scholenmarkten tussen 18.30 en 21.00 uur nog bezoeken.
maandag 20 januari Mondial College
dinsdag 21 januari Maaswaal College Oosterweg
woensdag 22 januari Notre Dame des Anges
maandag 27 januari Stedelijk Gymnasium
dinsdag 28 januari Citadel College
woensdag 29 januari Montessori College Nijmegen
Meer informatie vindt u op de site Schoolkeuzehulp.