SP en D66 winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen

Van onze redactie
20 maart 2014
In een bomvolle hal van het stadhuis maakte burgemeester Bruls vannacht om half één de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing 2014 bekend. Met een opkomstpercentage van 54,58 %, dit is gelijk aan de verkiezing in 2010, maar hoger dan het landelijk gemiddelde, kwam de SP als grootste winnaar uit de bus.

De partij won 18,7 % van de stemmen en gaat daarmee van 5 naar 8 zetels. Ook D66 deed goede zaken,17,8 % is één zetel meer in de raad en staat nu op 7 zetels. GroenLinks blijft op 8 zetels en wist met een tot op twee decimalen een gelijk percentage als vier jaar geleden te behalen (18,3%), een winst voor de Nijmeegse afdeling gezien dat de partij landelijk gezien iets gedaald is.


De PvdA halveert haar aandeel in de raad en komt terug met 4 zetels en is daarmee de grootste verliezer. Het CDA verliest ook 1 zetel en gaat daardoor terug naar 2. VSP en Gewoon Nijmegen hadden elk 2 zetels in de vorige gemeenteraad en weten zich te handhaven. Nieuwkomer is de Nijmeegse Fractie met 2 zetels en Stadspartij Nijmegen Nu zien we niet meer terug in de nieuwe raad. De Creatieve Partij 2.0 (2,1 %), ChristenUnie (1,6%), Piratenpartij (0,2%) ONP/PSP'92 (0,3%) en OPA(0,3%) haalden te weinig stemmen om aan de gemeenteraad mee te doen. Vanavond komen in het stadhuis de lijsttrekkers bijeen om de uitslag te bespreken en te bekijken welke coalities tot de mogelijkheden behoren.


De nieuwe gemeenteraad zal op 27 maart geïnstalleerd worden.Voor de volledige uitslag  http://www2.nijmegen.nl/content/1556913/uitslagen




Verslaggeving: Willem Spang


Dit bericht delen:

Advertenties