Inschatten beschermende factoren draagt bij aan voorspelling geweldsrecidive tbs-ers

Van onze redactie
21 maart 2014
Het gestructureerd inschatten van beschermende factoren voor geweld draagt bij aan een betere voorspelling van gewelddadige recidive onder tbs-patiënten. Op 14 april 2014 promoveert drs. Michiel de Vries Robbé, onderzoeker bij de Van der Hoeven Kliniek en promovendus aan de Radboud Universiteit, op dit onderwerp met zijn proefschrift.

Beschermende factoren zijn positieve factoren, zoals zelfcontrole, werk, vrijetijdsbesteding, behandelmotivatie, netwerk, hulpverlening en woonsituatie. Beschermende factoren zijn lang onderbelicht gebleven in risicotaxatie en risicomanagement bij tbs-patiënten. Dit terwijl de wens vanuit behandelaren juist was om positieve resultaten van behandeling te kunnen meten en in te zetten bij risicotaxatie.
 
SAPROF

Lange tijd werd gedacht dat op basis van het inschatten van risicofactoren de beste voorspelling gedaan kon worden van gewelddadig gedrag. In 2007 werd een aanvullend instrument ontwikkeld waarmee juist beschermende (positieve) factoren in kaart kunnen worden gebracht die van invloed zijn op recidive (herhaling van gewelddadig gedrag): de Structured Assessment of Protective Factors for violence risk (SAPROF)In het proefschrift wordt onderzoek beschreven naar de waarde van deze positieve toevoeging op de risicotaxatie van gewelddadig gedrag.

Betere voorspelling geweld

Het onderzoek toont aan dat met het in kaart brengen van beschermende factoren een goede voorspelling kan worden gedaan over welke patiënten terugvallen in gewelddadig gedrag, zowel tijdens als na de behandeling. Als een patiënt over redelijk tot veel beschermende factoren beschikt, blijkt de kans om terug te vallen in gewelddadig gedrag 4x kleiner dan wanneer sprake is van weinig beschermende factoren. Voor de korte termijn is deze kans zelfs 10x zo klein. Wanneer de SAPROF wordt gebruikt in aanvulling op een instrument dat specifiek is ontwikkeld voor het inschatten van risicofactoren blijkt een betere voorspelling te kunnen worden gemaakt van geweldsrecidive en seksueel geweldsrecidive dan op basis van alleen de risicofactoren, zelf voor 10 jaar na de behandeling.

Verandering in behandeling

Doordat de meeste beschermende factoren veranderbaar zijn, biedt de SAPROF waardevolle handvatten bij het formuleren van behandeldoelen en het aanscherpen van de behandeling van de patiënt. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten die meer vooruitgang boeken op beschermende factoren gedurende de behandeling, veel minder vaak recidiveren na de behandeling. Hiermee lijkt het inschatten van beschermende factoren ook geschikt om de voortgang van de behandeling van tbs-patiënten te evalueren.


Dit bericht delen:

Advertenties