Bent u net terug van een welverdiende vakantie naar het buitenland, of heeft u er nog een op de planning staan? Dan is het goed om als werknemer stil te staan bij de eventuele gevolgen hiervan. Zo moet u, na thuiskomst van uw vakantie in een land of regio met een oranje of rood reisadvies, rekening houden met het dringende advies om in thuisquarantaine te gaan. Wat zijn de gevolgen van deze thuisquarantaine voor bijvoorbeeld de doorbetaling van uw loon? En mag uw werkgever u eigenlijk verbieden op vakantie te gaan naar een gebied met een oranje reisadvies?
Verbod werkgever op vakantie te gaan naar een gebied met een oranje of rood reisadvies
Uw werkgever mag u niet verbieden op vakantie te gaan naar een bepaalde bestemming. Hij mag zich namelijk in principe niet bemoeien met wat u in uw vrije tijd doet. Hij mag u dus ook niet verbieden op vakantie te gaan naar een gebied waarvoor een oranje reisadvies geldt. Daarnaast zijn reisadviezen niet bindend. In zo’n risicogebied loopt u echter meer kans op besmetting met het coronavirus. Wilt u hier toch naartoe, dan kan dit gevolgen hebben voor uw recht op loondoorbetaling.
Op vakantie in landen met een oranje reisadvies
Gaat u op reis naar een land dat bij vertrek een oranje of rood reisadvies heeft? Zoals hiervoor aangegeven, krijgt u dan het dringende advies om bij thuiskomst in thuisquarantaine te gaan. Uw baas kan u ook verplichten om in thuisquarantaine te gaan, omdat hij een veilige werkplek moet bieden aan zijn andere werknemers. U moet tijdens de thuisquarantaine onbetaald verlof opnemen. Omdat u bewust op reis gaat naar een land waarvoor een oranje reisadvies geldt, komt het risico van het niet kunnen werken voor uw eigen rekening. De werkgever hoeft daarom het loon niet door te betalen. Dit is eventueel anders als u met uw werkgever andere afspraken kunt maken. Als u uw werkzaamheden bijvoorbeeld vanuit huis kunt voortzetten, dan dient de werkgever het loon door te betalen. Let op: in de hiervoor genoemde situatie gaat het om een dringend advies om in thuisquarantaine te gaan. Het is ook mogelijk dat de GGD een verplichte thuisquarantaine voorschrijft. In dat geval is de werkgever eerder gehouden het loon door te betalen.
Het reisadvies verandert tijdens vakantie van geel naar oranje of rood
Het is uiteraard mogelijk dat het reisadvies van een gebied tijdens uw verblijf verandert van geel naar oranje of zelfs rood. Mocht die situatie zich voordoen, dan is uw werkgever in principe verplicht uw loon door te betalen indien u na verandering van het reisadvies direct naar huis gaat en vervolgens het advies van thuisquarantaine opvolgt. Uw werkgever heeft in principe ook een loondoorbetalingsverplichting in het geval dat de thuisquarantaine buiten uw geplande vakantieperiode valt. Geeft u hier echter geen gehoor aan en besluit u na verandering van het reisadvies toch op de vakantiebestemming te blijven, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor uw recht op loondoorbetaling.
Loondoorbetaling bij besmetting met het coronavirus
Mocht u na uw vakantie daadwerkelijk ziek zijn geworden, eventueel tijdens de thuisquarantaine, dan heeft u recht op loon. Werkgevers zijn namelijk verplicht om loon door te betalen bij ziekte, dus ook als u besmet bent met het coronavirus en daardoor niet kunt werken.
Conclusie
Het is aan te raden met uw werkgever afspraken te maken over uw geplande vakantie en de eventuele gevolgen daarvan. Uw werkgever kan u niet verbieden op vakantie te gaan naar een gebied met oranje of rood reisadvies. Kiest u ervoor om dit wel te doen, dan verliest u mogelijk het recht op loondoorbetaling en zult u waarschijnlijk (onbetaald) verlof moeten opnemen. Als het reisadvies tijdens uw verblijf verandert, hoeft u waarschijnlijk geen onbetaald verlof op te nemen en krijgt u uw loon in principe doorbetaald. Wel is hierbij belangrijk dat u, zodra het reisadvies wijzigt, spoedig terugkeert om in quarantaine te gaan. Als u bent besmet met het coronavirus, dan is uw werkgever op grond van de wet verplicht het loon door te betalen.
Omdat elke situatie anders is, spelen persoonlijke omstandigheden een belangrijke rol. De medewerkers van de Rechtswinkel kijken graag met u mee naar uw situatie en mogelijkheden. Hebt u vragen over dit onderwerp of loopt u tegen dit probleem aan? Wij voorzien u gratis van advies. Maak een afspraak door te mailen naar algemeen@rechtswinkelnijmegen.nl. Wij ontvangen u dan graag op één van onze spreekuren op maandag, woensdag of zaterdag. Ook voor andere juridische problemen kunt u bij ons terecht. Hebt u zelf een onderwerp dat u graag terugziet in één van onze artikelen? Schroom dan niet om dit aan ons te laten weten.
Meer lezen over juridische adviezen van rechtswinkel Nijmegen-Oost? Klik hier voor het vorige artikel. Rechtswinkel Nijmegen-Oost is ook te volgen via Facebook of LinkedIn.