Woonzorgbrigade: hulp voor ouderen in Hatert en Waterkwartier

Van onze redactie
22 maart 2014
De Woonzorgbrigade begeleidt stagiaires die ouderen en hulpbehoevenden in en om huis kunnen helpen. De medewerkers zijn bijstandsgerechtigden of mensen met een Wajong-uitkering. Door deze stage doen zij werkervaring op en volgen tegelijkertijd een opleiding in de zorg. Zij worden intensief begeleid door een gespecialiseerde praktijkbegeleider. 

Het mes snijdt aan twee kanten: ouderen krijgen ondersteuning om thuis te kunnen blijven wonen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen de kans om weer aan de slag te gaan. “Ik ben zo blij met mijn hulp, ze is vrolijk, en ik kom ook weer eens buiten met mijn rolstoel”, aldus een van de ouderen.

Hoe werkt het

Miriam Blum, praktijkbegeleidster van de ZZG Zorggroep begeleidt de stagiaires. Ze zegt dat ze een mooi clubje heeft om te begeleiden. Miriam: “het zijn enthousiaste dames die iets willen leren en graag hun diploma willen halen. Deze acht leerlingen lopen stage bij zorginstellingen en bij ouderen in de wijken Hatert en Waterkwartier. Deze ouderen kunnen wat extra hulp kunnen gebruiken, maar komen nog niet in aanmerking voor thuishulp”. Miriam somt een hele lijst van werkzaamheden op: begeleiding naar het ziekenhuis, de bibliotheek of het buurthuis. Maar ook werk in huis zoals stofzuigen, ramenlappen, strijken. De stagiaires mogen helpen in de tuin of bij de bediening van computer en mobiele telefoon of helpen bij het invullen van formulieren. En als de klant dat wil kunnen zij samen wandelen, koken, een spelletje doen of iets anders gezelligs.” Miriam bezoekt alle ouderen die graag ondersteuning willen. Zo krijgt zij een beeld welke ondersteuning de mensen willen en wanneer. Op basis hiervan wordt een 'match' gemaakt met een stagiaire.

Voor wie

Voor mensen van 65 jaar of ouder en voor alle mensen die beperkingen ervaren bij het huishouden, bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking. Zij wonen in Waterkwartier of Hatert. De Woonzorgbrigade werkt met een vast uurtarief van 6,00 euro. Men kan kiezen voor een aantal uren per week, elke week of om de week. Om gebruik te kunnen maken van de woonzorgbrigade is géén indicatie nodig van de gemeente of een andere instantie. Wie meedoet, helpt bovendien anderen aan een diploma.

Ontstaan

De Woonzorgbrigade is een vervolg op het project van Portaal in het Waterkwartier ‘zorg voor aandachtswijken’. De naam is nu Woonzorgbrigade en het is uitgebreid naar Hatert. Gemeente Nijmegen, woningcorporatie Portaal, werkgeververeniging WZW, zorgaanbieder ZZG Zorggroep, Welzijnsorganisatie Tandem en ouderenorganisatie Swon werken samen om mensen de mogelijkheid te bieden langer zelfstandig te wonen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven aan de slag te gaan in de zorg.

Aanmelden

Men kan mailen naar miriamblum@zorgbrigades.nl of binnenlopen bij de wijkkantoren van Portaal:
Waterkwartier, Waterstraat 138. Spreekuur elke maandag tussen 10:00-12:00 uur. Hatert, Couwenbergstraat 14. Spreekuur maandag t/m donderdag tussen 08:00-09:30 uur.


Dit bericht delen:

Advertenties