Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
23 maart 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag is het station aan de beurt.

Het stationsgebouw op deze plaats stamt oorspronkelijk uit 1897. Al eerder heeft er in Nijmegen een station gestaan namelijk aan het Keizer Karelplein, waar nu de Vereeniging staat.

Door de aanleg van de spoorbrug is het station verplaatst naar de huidige locatie. Na de tweede wereldoorlog is het gebouw niet hersteld maar vervangen door nieuwbouw naar een ontwerp van Sybold van Ravesteyn geïnspireerd op Italiaanse pleinen. De opening van het nieuwe station was in 1954. De gietijzeren perronoverkapping is gespaard gebleven en doet nu nog steeds dienst evenals de muur aan de perronzijde.

De oude foto toont de situatie uit 1960 met beelden op de zuilen. Het station had toen een aparte in- en uitgang en was slechts met een (perron)kaartje toegankelijk. Bij een verbouwing in 1973 is een groot deel van de gevel vervangen door een glazen pui met een naar boven gekrulde luifel. De huidige situatie bestaat sinds 2004 met een fietsenstalling onder het stationsplein en de glinsterende bestrating die tot de dag van vandaag een punt van discussie is.

OPROEP
 
Onze redactie is op zoek naar oude foto's van Nijmegen. Deze willen we graag ontvangen met jaartal, straatnaam en eventuele info. Mail deze naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl  Uiteraard wordt uw naam vermeld bij plaatsing.

Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen

Verslaggeving: Willem Spang


Dit bericht delen:

Advertenties