Onderzoek RadboudUMC: geen juridische ruimte voor regulering van hennepteelt

Van onze redactie
24 maart 2014

Voor het reguleren van hennepteelt om coffeeshops te bevoorraden is juridisch geen ruimte gelet op internationale verplichtingen als het gaat om drugsbestrijding. Dat blijkt uit het onderzoek van prof. mr. P.H.P.H.M.C. van Kempen en mw. dr. mr. M.I. Fedorova van de Radboud Universiteit. Het onderzoek ‘Internationaal recht en cannabis; Een beoordeling op basis van VN-drugsverdragen en EU-drugsregelgeving van gemeentelijke en buitenlandse opvattingen pro regulering van cannabisteelt' , is door de minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op 21 maart met een reactie naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hennepteelt is reeds langere tijd onderwerp van publiek debat. De lijn van de minister, conform het standpunt van eerdere kabinetten, is telkens dat er juridisch geen ruimte is voor het reguleren van de achterdeur van coffeeshops. Minister Opstelten heeft vorig jaar de Tweede Kamer toegezegd een onafhankelijke externe partij nogmaals grondig naar de juridische argumenten te laten kijken.

VN-drugsverdragen en Europees recht

De onderzoekers van de Radboud Universiteit komen na toetsing van gemeentelijke argumenten en buitenlandse initiatieven tot het oordeel dat het legaliseren, decriminaliseren, beleidsmatig gedogen en/of anderszins reguleren van cannabisteelt voor de recreatieve gebruikersmarkt niet toelaatbaar is onder VN-drugsverdragen en onder het Europese recht. Ook is er juridisch geen plaats voor zogeheten Cannabis Social Clubs, waar personen gezamenlijk telen. Zo gauw de overheid concreet weet waar zich een cannabisclub bevindt, moet daartegen worden opgetreden.

Aanpak hennepplantages en criminele organisaties

Minister Opstelten heeft in de Tweede Kamer al benadrukt de hand uit te steken naar gemeenten die plannen bij hem hebben ingediend voor regulering van hennepteelt. De bewindsman is het volledig eens met deze gemeenten dat illegale hennepteelt de leefbaarheid van wijken onder druk zet en leidt tot direct brandgevaar. De oplossing ziet hij echter niet in regulering, maar in een krachtige aanpak van hennepplantages en criminele organisaties die er achter zitten. De minister wil graag met gemeenten kijken hoe die aanpak gezamenlijk nog krachtiger kan.


Dit bericht delen:

Advertenties