Bekersprookje NEC strandt in Zwolle

Van onze redactie
27 maart 2014
Aan een enerverend bekertoernooi is voor NEC in Zwolle gisteravond een einde gekomen. Nadat de ploeg van Anton Janssen in de eerste helft via Jesper Drost op achterstand was gekomen, kwamen de Nijmegenaren vlak voor rust via Kevin Conboy weer naast PEC Zwolle. Twee grote kansen waren in de tweede helft niet aan Michael Higdon niet besteed, waarna Michael van der Werff kort voor tijd de genadeklap uitdeelde: 2-1.

Gesteund door een uitverkocht bezoekersvak begon NEC bijzonder fel aan het duel met PEC Zwolle. De ploeg van Anton Janssen zette direct druk op de verdediging van de gastheren en leek in de beginfase een aantal keer gevaarlijk te kunnen worden. Al vrij snel keerde de rust op het veld terug, waarbij NEC de wedstrijd controleerde, maar niet gevaarlijk kon worden.

Na een goed kwartier spelen leek NEC voor het eerste echte gevaar te gaan zorgen. Michael Higdon veroverde op het middenveld de bal en stuurde Alireza Jahanbakhsh de diepte in. De Iraniër vond aansluiting van diezelfde Higdon, maar was ietwat ongelukkig in zijn passing, waardoor een definitieve uitbraak uitblijf.

Dit was voor PEC Zwolle het sein een poging te wagen ook bij het vijandelijk doel te komen, maar de Nijmeegse verdediging stond als een huis. Toch was het na een klein halfuur raak voor de ploeg van Ron Jans: vanuit en klutssituatie voor het doel van Dennis Gentenaar belandde de bal voor de voeten van Jesper Drost, die via de handen van Gentenaar raak schoot: 1-0.

Direct na de tegentreffer kreeg NEC opnieuw een tegenslag te verwerken: Danzell Gravenberch - die vanavond voor het eerst in de basis mocht beginnen bij de ploeg van Anton Janssen - raakte geblesseerd en moest worden vervangen door Navarone Foor.

Toch zaten de Nijmegenaren geen moment bij deze tegenslagen neer; nauwelijks drie minuten na de openingstreffer van Joost Broerse leek Alireza Jahanbakhsh al op weg naar de gelijkmaker - hij zag zijn inzet maar net langs het Zwolle-doel schieten.

NEC nam wederom de volledige controle over de wedstrijd, maar toch werd Dennis Gentenaar zo'n tien minuten voor rust wederom op de proef gesteld. Vanuit een harde vrije trap van Joost Broerrse moest de sluitpost reddend optreden en deed dat naar behoren.

Niet veel later kreeg NEC aan de andere kant wel loon naar werken. Vanuit een piekfijne vrije trap van Ryan Koolwijk was Kevin Conboy er als de kippen en punterde snoeihard raak: 1-1.

Dat deze gelijke stand met de rust nog steeds op het scorebord stond, mag een wonder heten, want vlak voor het einde van de eerste helft dook PEC Zwolle-middenvelder Mateusz Klich plotseling op voor de neus van Dennis Gentenaar. Volledig vrij voor het doel schoot de Pool hard over.

Beide ploegen kwamen enigszins nerveus weer uit de kleedkamers. Noch NEC noch PEC Zwolle leek de durf te hebben voor gevaar te zorgen, wat resulteerde in een vrij eenzijdig eerste kwartier van de tweede helft. Het enige gevaar ontstond uit afstandschoten.

Na een goed kwartier leek NEC de schroom van zich af te hebben gegooid en mocht Higdon plotseling alleen op doelman Diederik Boer af. De Engelsman besloot van ver van het doel uit te halen en zag zijn inzet naast zeilen.

PEC Zwolle nam daarna iets meer het initiatief en kon sporadisch gevaarlijk worden. Met name Guyon Fernandez was dichtbij de 2-1, maar vlak voor het doel was Rens van Eijden daar om redding te brengen. NEC had het in die fase moeilijk en kon maar amper in de buurt van het doel van PEC Zwolle komen.

Met een fantastische pass zette Alireza Jahanbakhsh Higdon een kwartier voor tijd echter opnieuw alleen voor keeper Boer; de sterke spits kon de bal echter net niet onder controle brengen en zag een grote kans aan zich voorbijglippen.

Een paar minuten later was het aan de andere kant plotseling wel raak: vanuit een afgeslagen bal besloot centrale verdediger Maikel van der Werff van ver uit te halen. Keeper Gentenaar bleek hier niet op berekend en liet de bal onder zich door glippen, waarna NEC er in de slotfase alles aan deed opnieuw de gelijkmaker te forceren. Een heel zuur moment voor de routenier.

Het mocht echter helaas niet meer zo zijn. Na negentig-plus-drie minuten floot scheidsrechter Danny Makkelie voor het einde van de wedstrijd en kwam er een einde aan een prachtig bekersprookje van NEC.

Aankomende zaterdagavond wacht in het Goffertstadion het duel met Heracles Almelo.