Drie jaar cel voor 'pedofielenjagende' afperser

Van onze redactie
27 maart 2014
De rechtbank Gelderland heeft een 44-jarige man uit Nijmegen veroordeeld voor poging tot afpersing, gijzeling en verboden wapenbezit tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man moet zich gedurende de proeftijd van twee jaar houden aan de aanwijzingen van de reclassering en twee gedragsinterventietrainingen volgen.

De man heeft moedwillig het slachtoffer in de val gelokt én geprobeerd geld afhandig te maken. Daarbij heeft hij zich via een internetsite voorgedaan als meisje van 15 jaar en het slachtoffer naar een parkeerplaats in Nijmegen gelokt. Vervolgens heeft de man het slachtoffer onder bedreiging van een revolver gedwongen om in zijn auto te gaan zitten en naar een pinautomaat te rijden om geld te krijgen. Het slachtoffer heeft bij de pinautomaat echter een verkeerde pincode ingetoetst, waardoor hij later aan de aandacht van de man kon ontsnappen. Dit ging gepaard met voortdurende dreiging met een vuurwapen, ook gericht op het hoofd van het slachtoffer en het uiten van bedreigingen. Gezien deze handelingen is niet alleen sprake van poging tot afpersing, maar ook van een wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Man handelde alleen

De rechtbank is van oordeel, anders dan de officier van justitie, dat de man de feiten alleen heeft gepleegd. Uit het dossier blijkt niet dat de 21-jarige vrouwelijke medeverdachte wist dat veroordeelde een wapen mee had genomen, dat hij hiermee zou gaan dreigen, aangever zijn vrijheid in zijn eigen auto zou gaan benemen en dat hij hem zou dwingen om geld te gaan pinnen. De door de officier van justitie genoemde uiterlijke verschijningsvormen van de gedragingen van de beide personen duiden naar het oordeel van de rechtbank niet op een bewuste en nauwe samenwerking. De vrouw is daarom vrijgesproken
 

Meerdere problemen

Uit rapportages over de veroordeelde komt naar voren dat hij volledig toerekeningsvatbaar moet worden geacht. Hij handelde met het doel om zichzelf te verrijken. Hij ging daarbij planmatig te werk en koos een slachtoffer die niet gemakkelijk naar de politie zou stappen. Bij veroordeelde spelen meerdere problemen; hij had onder meer niets om handen, heeft geen zinvolle dagbesteding en zijn drugsgebruik is door de spanningen weer fors omhoog gegaan. Als gevolg hiervan is hij planmatig te werk gegaan om pedofielen te ontmaskeren, al dat niet voor geldelijk gewin.


Dit bericht delen:

Advertenties