1 miljoen per jaar voor regionale aanpak om jongeren aan diploma of baan te helpen
Van onze redactie
8 oktober 2020
De gemeente Nijmegen start samen met scholen, gemeenten in de regio Nijmegen en het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, op 1 januari 2021 met een regionaal programma om vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen. Door nauw samen te werken kunnen de leerlingen sneller geholpen worden en sluiten zorg, onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar aan. Voor de gezamenlijke aanpak stelt het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ruim 4 miljoen euro beschikbaar.
Wethouder Grete Visser: 'Ik ben groot voorstander van de gezamenlijke aanpak. Door jongeren op meerdere vlakken te ondersteunen, komen we dichter bij ons uiteindelijke doel: zorgen voor gelijke kansen in het onderwijs.'
Regionale aanpak
In juli 2020 is de regionale aanpak "Bestrijden voortijdig schoolverlaten en begeleiden kwetsbare jongeren, VSV-programma Rijk van Nijmegen 2021-2024" ingediend bij het ministerie OCW. Het plan heeft als doel om meer jongeren te helpen om hun diploma (op minimaal mbo 2-, havo of vwo-niveau) te halen, hen te helpen een passende baan te vinden of hen een combinatie van leren en werken te bieden.
Peter van Mulkom, bestuurder ROC Nijmegen, is blij met de ontwikkeling:
'Een diploma opent deuren, maakt onafhankelijk. Dat is wat we willen, voor ál onze studenten. Toch zijn er jongeren bij wie dat niet zomaar lukt. Zij hebben iets extra’s nodig, zoals goede begeleiding van de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo en vervolgens naar werk, of een extra ruggensteun of professionele hulpverlening. We zijn daarom blij dat we deze jongeren met onze samenwerking kansen kunnen bieden die binnen enkel onze eigen muren niet mogelijk zouden zijn.'
Doelen
Ieder jaar stoppen honderden jongeren met school voor ze een diploma hebben. De scholen en gemeenten in de regio Nijmegen en het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen willen dit veranderen. In 2024 moet dit aantal daarom naar maximaal 420 leerlingen dalen. In het schooljaar 2018-2019 lag dit aantal nog op 452 leerlingen. Ook is de ambitie 55% van de leerlingen die gestopt waren, binnen een jaar te laten terugkeren in het onderwijs, te helpen een baan te vinden of een combinatie van leren en werken te bieden.
Dit bericht delen: