Vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling
Van onze redactie
30 september 2020
Vuurwerk afsteken is deze jaarwisseling voor het eerst verboden in Nijmegen. Voor sommigen is vuurwerk het hoogtepunt van het samen vieren van het nieuwe jaar, voor anderen een bron van overlast. Na jarenlange discussie heeft het college van B&W besloten een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling in te stellen.
De gemeente motiveert op haar website het besluit, dat op 5 maart bekendgemaakt werd. Vuurwerk zorgt voor fijnstof in de lucht, waar mensen met longklachten veel last van hebben en wat schadelijk is voor het milieu. Vuurwerk afsteken zorgt voor onnodige gewonden, vooral aan ogen, handen, gehoor en gezicht. Ook dieren raken door vuurwerk gewond, ervaren stress of worden ziek door het afval. Vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen zoals prullenbakken en putdeksels kost vele tienduizenden euro’s per jaar.
En daar komen ook de kosten bij van de voorbereiding en inzet van brandweer en politie voor onnodige vernielingen en branden. En steeds vaker worden hulpverleners belaagd, terwijl zij levens aan het redden zijn.
Wat mag wel en niet?
Consumentenvuurwerk heeft een code op de verpakking, die aangeeft om welke soort het gaat.
F1, ook wel fop- en schertsvuurwerk of kindervuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, knalerwten, trekrotjes: dit mag nog steeds worden afgestoken.
F2, siervuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk zoals rotjes: dit vuurwerk afsteken is komende jaarwisseling in Nijmegen verboden voor consumenten. Vuurwerkhandelaren in Nijmegen mogen het nog wel verkopen.
F3, zwaarste soort (knal)vuurwerk zoals honderdduizendklappers: dit vuurwerk afsteken is komende jaarwisseling overal in Nederland verboden voor consumenten. Vuurwerkhandelaren mogen het niet verkopen.
F4 professioneel vuurwerk en illegaal vuurwerk (zonder code): dit is overal verboden voor consumenten.
Dit bericht delen: