Aanleg Warmtenet ligt op schema

Van onze redactie
30 maart 2014
Op 28 februari werd het startsein gegeven door bestuurders van de provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en netwerkbedrijf Alliander voor de werkzaamheden van Warmtenet Nijmegen.

Vanaf de ARN Weurt zijn de leidingen al ondergronds aangelegd tot aan de Nijverheidsweg. Uiteindelijk moeten de leidingen onder het kanaal door. Dit gebeurd van 19 mei tot 20 juni. Vrijwel gelijk wordt er onder de Waal geboord om aansluiting te maken met het hoofdafnamepunt achter de Oosterhoutsedijk in Nijmegen. Vanaf daar wordt de aanleg van het distributienet verzorgd door Nuon.

Bij de verbranding van het afval, afkomstig uit onder meer de regio Nijmegen, komt veel warmte vrij die wordt benut voor de productie van elektriciteit. Daarna blijft nog restwarmte over die tot nu toe niet benut wordt. Het warmtenet gaat ervoor zorgen dat restwarmte van afvalenergiecentrale ARN straks wordt gebruikt voor het verwarmen van 14.000 bestaande en nieuwbouwwoningen en bedrijven in het Waalfront en de Waalsprong. Het warmtenet levert tot 70 procent minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels en is daarmee bijzonder milieuvriendelijk.

Vijf partners in het Wamtenet


De landelijke overheid draagt door middel van geld en kennis bij aan het warmtenet Nijmegen en heeft een Green Deal gesloten met de vijf betrokken partijen die zich sterk hebben gemaakt voor het warmtenet; Alliander, ARN, gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en Nuon. Wethouder Jan van der Meer van gemeente Nijmegen: “Nijmegen is hard op weg om  een duurzame stad te worden. We willen in 2045 energieneutraal zijn. Het warmtenet is een belangrijk duurzaam middel om dit te bereiken. Het warmtenet kan ook goed uitgebreid worden naar andere delen van de stad en de regio. In Nijmegen kan een uitgebreid warmtenet bijvoorbeeld de capaciteit nog ruim verdubbelen.”

Door de toenemende behoefte aan duurzame oplossingen heeft Alliander voor haar klanten een nieuwe bedrijfsactiviteit opgezet, Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO). Roelof Potters, General Manager DGO: “Alleen in samenwerking met bedrijven, overheden en eindgebruikers is echte duurzame gebiedsontwikkeling mogelijk. Alliander draagt bij aan een duurzame energievoorziening waarbij we zoveel mogelijk lokaal beschikbare energiebronnen willen benutten.” Provincie Gelderland wil een actieve rol spelen in energietransitie en financierde een deel van de kosten van het warmtenet. Annemieke Traag, gedeputeerde bij de provincie Gelderland: “Het is tijd om anders om te gaan met energie. Provincie Gelderland wil een overstap van conventionele, fossiele brandstoffen naar schone en betaalbare energie bereiken.”


Dit bericht delen:

Advertenties