Cadans wint 4x goud op NJK synchroonzwemmen

Van onze redactie
31 maart 2014

Afgelopen zaterdag vonden in zwembad De Vrolijkheid in Zwolle de Nederlandse Kampioenschappen synchroonzwemmen voor junioren (NJK) plaats. Synchroonzwemvereniging Cadans won er op alle onderdelen: techniek/figuren, solo, duet en groep.

Door middel van eerder behaalde limieten kwalificeerden 79 zwemsters in de leeftijd t/m 18 jaar zich voor het NJK. Via een individuele figurenwedstrijd in de ochtend plaatsten de beste 12 op ieder onderdeel zich voor finales soli, duetten en ploegen, die in de middag werden gehouden.
Zwemsters van 23 verenigingen uit Nederland en 3 uit België streden om de eer. Belgische zwemsters die bij de eerste 12 van een onderdeel eindigden, werden toegevoegd aan de startlijst van 12 Nederlandse finalisten.

Nijmeegse haalt goud binnen

Bij de figurenwedstrijd haalde de Nijmeegse Liza Foppen de eerste gouden medaille binnen (70,5616 p). Mirthe Kuperus mocht een zilveren medaille in ontvangst nemen (69,3063 p). Ook andere Cadanszwemsters behaalden goede plaatsen met hun scores, bijvoorbeeld Diede Bronkhorst (5e plaats). Liza Foppen was ook bij de soli goed voor goud (73,3667 p). Haar teamgenoot Diede Bronkhorst zwom haar solo naar brons (67,9667 p).

Duetten

Mirthe Kuperus en Liza Foppen eindigden met hun duet op de eerste plaats (74,8667 p). Diede Bronkhorst en Lotte Tromp kwamen heel dicht bij brons, maar eindigden net op de vierde plaats (67,9667 p). Maud Boerakker en Noëlle Derks, twee van de drie jongste junioren van Cadans, behaalden een achtste plaats (60,9667 p).

Ploegen

Bij het onderdeel ploegen trad Cadans aan met zwemsters Maud Boerakker, Diede Bronkhorst, Femke Bronkhorst, Noëlle Derks, Liza Foppen, Mirthe Kuperus, Lotte Tromp, Milena Thijssen en Niesjen Ipema (reserve). Dit laatste onderdeel leverde Cadans voor de vierde keer goud op (uitvoering 70,4333 p, figuren totaal 61,8585, totaalscore 132,2918 p).

Nederlands kampioenen

Het juniorenteam van Cadans, getraind door Lindsay Bosch, Maartje Willems, Jitske Cornielje en Natascha Schiks, is op het NJK 2014 een team van Nederlands kampioenen geworden. Zwemster Liza Foppen werd zaterdag zelfs vier keer Nederlands kampioen; zij won goud op alle onderdelen van de wedstrijd.