Eerste nieuwe bedrijf op voormalig terrein Nijmeegse energiecentrale 

Van onze redactie
2 december 2020
Het eerste 'nieuwe gebouw' op het terrein van energiebedrijf ENGIE in Nijmegen is vandaag geopend. Het is de volgende stap naar een nieuwe inrichting van het terrein van Centrale Gelderland. Het pand is opgebouwd uit zeecontainers en huisvest een samenwerkende groep duurzame pioniers uit de regio Nijmegen: De Emmerik - Circulaire Hub Nijmegen.
De Emmerik is een centrum waar partijen uit de wijde omgeving samenkomen om te werken aan concrete oplossingen voor een duurzame regio. Vanuit het centrum werken de pioniers samen met bestaande organisaties aan meer bedrijvigheid, die zorgt voor minder klimaatverandering en meer hergebruik. Vandaar een gebouw van gebruikte zeecontainers, met onder meer tweedehands zonnepanelen en een composttoilet.

Diverse functies

Het centrum heeft diverse functies. Het is allereerst een bedrijfsverzamelgebouw waar meerdere ondernemers werken, zoals de Binnenstadservice Nijmegen, Mobilyze en Fair2. Allemaal ondernemers die werken aan minder afval, minder CO2-uitstoot, meer lokale productie en meer sociale impact. Daarnaast zijn er ook ondernemers en initiatieven betrokken die (nog) niet in de hub werken, maar wel dezelfde doelen nastreven, zoals Slow Food.

Onderwijs in het lab

Ten slotte zijn onderwijs en duurzame ontwikkeling belangrijke onderdelen van de hub. Deze krijgen vorm in Lab360, een soort werkplaats waar studenten, bedrijven en andere professionals samenwerken aan nieuwe ideeën. Dat kan gaan over hergebruik van grondstoffen, andere productieketens, nieuwe businessmodellen en veel meer. Juist daarom is de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) al in vroeg stadium bij het initiatief betrokken.

Tijdelijk

In de hub wordt de nieuwe circulaire duurzame economie zichtbaar in vele dimensies. De organisatie heeft als doel het bevorderen van duurzaamheid in de volle breedte. De locatie van de Circulaire Hub is vooralsnog tijdelijk (2 jaar). ENGIE hoopt dat de reuring die de hub met zich meebrengt het terrein interessanter maakt voor meer partijen. In afwachting van een bestemmingsplan (vertraagd door stikstofcrisis) kan het terrein zo toch al op een laagdrempelige manier en binnen de kaders van de gebiedsvisie geactiveerd worden.

 


Dit bericht delen:

Advertenties